Platform31 kennis en netwerk organisatie voor stad land en regio - wonen social ruimte economie

YURPS onderweg


yurps - christian zwart


Samenwerken na de barricades

18 december 2014

Weimansweg 40 is als eerste woning in het verbeterprogramma van Tuindorp Vreewijk opgeleverd. De weg hiernaartoe was een zoektocht. Vreewijk staat bekend om haar betrokken bewoners die de barricades niet schuwen. Gelukkig, want door die strijd zijn nu alle partijen voorzichtig met het historische Tuindorp.

Als jonge medewerker in het Vreewijkteam heb ik weinig met dat oude vakbondsmodel van strijd en onderhandelen. Zoveel mogelijk gelijkwaardig samenwerken en creatief zoeken naar de beste oplossing geeft mij veel meer energie. En het levert meer op. Toch bleken de barricades noodzakelijk als laatste redmiddel.

Toen bewoners en corporatie na de strijd verder moesten met het plan bleek wel dat het vertrouwen beschadigd was. Samenwerken is dan niet eenvoudig. Dit rijksmonument op de afbeelding is een slim compromis van tientallen belangen. Nu is het af en zal het vertrouwen verder groeien. Ik hoop dat we vanaf nu ook steeds creatiever gaan samenwerken. Met veel meer mooie tuindorpwoningen in het verschiet.

Christian Zwart, werkt in team Vreewijk van Havensteder


yurps-wietske-wolf-Lutz


Ritme van de buurt

4 december 2014

Een nieuwsgierige voorbijganger klopt aan als ik zit te werken in een leegstaand winkelpand. Hij vraagt verbaasd wat ik aan het doen ben, en wat hier straks zal komen. De man blijkt al jaren in deze wijk te wonen en heeft wel wat suggesties. Met zijn verhaal en dat van andere voorbijgangers krijgt mijn beeld van de wijk steeds meer kleur.

Elke ruimtelijke opgave is uniek, en begint met een verkenning van de plek. Met deze gesprekken kan ik ook de lokale kennis benutten en andersom helpt het om mensen echt betrokken te krijgen. Uit ervaring weet ik dat gangbare informatieavonden lang niet zoveel opleveren als dit soort ontmoetingen. Door de ‘tekentafel’ te verplaatsen lukt het veel beter om te ontdekken waar de lokale energie zit en deze te activeren.

Het project gaat leven als er zichtbare acties worden uitgevoerd. En dan het liefst met ideeën die bedacht zijn door de bewoners, waardoor dat soms ook weer nieuwe acties uitlokt. Ik vraag me soms wel eens af of dit bewonersparticipatie is, want zoals ik het zie ben ik degene die participeert.

Wietske Wolf-Lutz, WolfLandschap


Yurps - Dave Ootman


Spelenderwijs

20 november 2014

De dagen zijn weer kort, nat en koud. In deze donkere dagen verschuiven de buitenactiviteiten naar binnen. Zo ook voor mijn kleine nichtjes: de bakken met LEGO zijn weer tevoorschijn gehaald. In al die jaren is LEGO eigenlijk weinig veranderd. In essentie gaat het nog steeds om het stapelen van steentjes. Wel zie ik dat de kwaliteit en mogelijkheden in de loop der jaren toegenomen zijn. De mogelijkheden lijken onbegrensd en daarmee is ook elk bouwproject weer uniek. Al doende worden de projecten steeds mooier, beter en complexer. De creativiteit neemt toe, zeker ook naarmate de resources en de beschikbare (speel)ruimte minder worden. Af en toe leidt dit tot spanningen. Niet elk initiatief wordt toegejuicht. Er is een duidelijke hiërarchie, waarbij mijn oudste nichtje geen bouwactiviteiten duldt rondom haar project. Echter de kleinste telg wordt ook steeds mondiger en stelt zo ook haar eisen. De gemoederen kunnen hierbij hoog oplopen. Uiteindelijk moet van hogere, moederlijke, hand het oordeel worden geveld, waarmee de rust voor even is wedergekeerd.

Waarschijnlijk heb jij als YURP ook je eerste bouwproject met LEGO gerealiseerd. Toen nog spel en nu dagelijkse realiteit. We hebben volop geoefend in het maken, maar de rol van ‘hoger hand’ blijft cruciaal. Deze laat zich vandaag de dag niet altijd even snel vangen, want juist deze is in verandering. Wie stelt de kaders of neemt initiatief: gemeente, Rijk, ontwikkelaars, de gemeenschap zelf? Zie dit niet als belemmering, maar blijf speels, zoek de grenzen op en blijf creatief. Inspireer elkaar!

Dave Ooteman, adviseur planeconomie, Grontmij


yurps - carla de koning


Verhalen voor stadsgebruikers

6 november 2014

Na een etentje fiets ik door het centrum van de stad. De weg is afgesloten voor de opbouw van een hijskraan. Ik word verzocht om door te rijden, maar nieuwsgierig blijf ik staan. Wat wordt hier eigenlijk gebouwd? Ik rijd hier elke dag langs, ondervind vaak hinder, maar weet eigenlijk niet waardoor én waarvoor.

Terwijl ik sta te kijken, raak ik aan de praat met de huismeester van het project. Hij is ontzettend trots en vertelt hoe het leegstaande gebouw wordt herontwikkeld tot winkel- en kantoorruimte met binnentuin. Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk op mij: wat een mooi project ! Indrukwekkend ook dat ze dit werk in de avonduren doen om de overlast voor bewoners en winkeliers te beperken.

Juist door het delen van de bouwvoortgang met de omgeving, creëer je enthousiasme, draagvlak en betrokkenheid. Als consultant bij adviesbureau At Osborne pleit ik voor deze openheid. Vertel de stadsgebruikers van het tijdelijk ongemak en geef aan wat het eindbeeld is: een ruimtelijk project waar iedereen plezier van heeft.

Carla de Koning, AT Osborne


Yurps - Erik Gathier


DIY Buurmarkt

23 oktober 2014

Tweedehands spullen zijn hip. Hoe oubolliger hoe beter en hoe meer eigenaren iets heeft gehad hoe nóg beter. Op veel plekken doen tweedehands-zaken het zo goed dat een 5e-hands IKEA lamp voor meer geld kan worden verkocht dan in de IKEA.

Maar, zelf meubels maken is ook populair. Nog nooit zijn er zoveel klusprojecten ter inspiratie op Pinterest en andere online platforms te vinden. Het gaat er niet om hoeveel vakmanschap er in zit, maar dat men zelf iets maakt. Het liefst ook hier van hergebruikte materialen, waardoor het verhaal alleen maar mooier wordt. En het is ook mooi!

Onlangs is door ERA Contour en stichting Treehouse de eerste Buurmarkt georganiseerd op één van onze bouwplaatsen. Bewoners konden hier onder toeziend oog van de échte vaklieden hun eigen meubels maken van restmateriaal dat het niet tot in hun toekomstige woning had geschopt. Banken, ladders en tafels, voor- en door bewoners, ván materiaal van hun eigen woning; over een goed verhaal gesproken.

Ik werk als conceptorganisator bij de afdeling Initiatief & Concept bij ERA Contour. Conceptontwikkeling staat los van projectontwikkeling, waardoor er de vrijheid is om steeds weer met nieuwe, (sociaal) relevante oplossingen te komen. We bouwen geen hokjes en we denken er ook niet in.

Erik Gathier, ERA ContourAanmelden YURPS-netwerk

  • Je wilt graag van elkaar leren en jezelf ontwikkelen;
  • Je bent onder de 35 jaar;
  • Je bent werkzaam bij een partner van Platform31.

Aanmelden is heel makkelijk. Stuur een mail met je naam en werkgever naar yurps@platform31.nl o.v.v. ‘aanmelden YURPS’.