Platform31 kennis en netwerk organisatie voor stad land en regio - wonen social ruimte economie

YURPS onderwegBalansdag

9 oktober 2014

Elk seizoen trapt Jong Dura Vermeer af met een dag vrijwilligerswerk. In september hebben de jonge talenten een prachtige Da Vinci brug gebouwd in Maastricht bij stichting Vaeshartelt.

Vrijwilligersklussen voor werknemers organiseren vanuit het bedrijfsleven gebeurt de laatste jaren steeds vaker. Vrijwilligerswerk met collega’s is een win-win situatie. Je doet aan teambuilding, je leert je collega’s op een andere manier kennen en ‘at the end’ bereik je een mooi resultaat voor de maatschappij. Vrijwilligerswerk zet de term ‘werken’ in een ander daglicht. Sinds de industriële revolutie is het begrip ‘arbeid’ omgezet naar ‘betaalde arbeid’. Met je collega’s werken, zonder de achterliggende targets en omzetdoelstellingen. Het uiteindelijke ‘salaris’ creëert een ander wij-gevoel. Zo’n balansdag zou vaker in het bedrijfsleven mogen plaatsvinden!

Daniëlle Huiberts

Daniëlle Huiberts is bestuurslid van Jong Dura Vermeer. Via Jong Dura Vermeer leren collega’s elkaar beter kennen, komen ze in aanraking met alle onderdelen van het concern, werken ze aan hun persoonlijke ontwikkeling en dragen ze via uitwerking van een jaarthema bij aan de beleidsvorming van Dura Vermeer.Cascade

24 september 2014

Cascade. Een proces dat in stappen verloopt. Leren verloopt in stappen en begint als je geboren wordt. En het stopt nooit. Zeker niet in onze kenniseconomie. Toch vindt er loting plaats bij opleidingen omdat er te weinig stageplekken zijn. Jongeren die willen leren, worden geremd. Laten we de handen ineen slaan, samenwerken om jonge talenten een stageplek te bieden zodat zij zich kunnen ontwikkelen tot wie ze willen zijn. Zodat wij van deze talentvolle jongeren kunnen leren, die net even anders tegen zaken aankijken en nóg slimmer omgaan met de moderne technologie. Je leert niet alleen inhoudelijk van elkaar, ook door de interactie. Een wisselwerking door samen te leren. Samen bereik je immers meer.

WY

Recent heb ik dit vertaald in het stagebeleid van Woonbron; gerichtere opdrachten zodat studenten gerichter solliciteren naar een stageplek en wij slimmer leren van stagiairs. Maar ook stevige investeringen in het eigen jonge talent: het traineeship en WY, Woonbron Young, voor medewerkers onder de 35 jaar met nadruk op persoonlijke ontwikkeling en kennisdeling.

Kim Willems

Kim Willems is HR adviseur bij Woonbron (www.woonbron.nl) en werkt in Rotterdam en omgeving. Daarnaast is ze voorzitter van de afdeling Young Professionals bij de Nederlandse Vereniging voor Personeelsmanagement (www.nvp-plaza.nl).Ongeschreven regels

10 september 2014

Wat is de logica achter de regels? Een vraag van de Young Summer over zelforganisatie en regelvrije ruimte. Een van de bijzondere conclusies is dat je sommige regels niet vastlegt, maar deze wel handhaaft. Als initiatiefnemer en beheerder van buurttuin RakAkker in Rotterdam klinkt dit erg herkenbaar. Ook wij hebben geen regels, maar wel afspraken. Afspraken over overlast, nieuwe plannen en sleutelbeheer. En die afspraken worden samen gemaakt, met gedeelde interesses. Of het nu met de wijkagent, de buren of de eigenaar van de grond is.

Juist het niet vastleggen van regels schept verantwoordelijkheid, ruimte voor initiatief en een kader voor gesprek wanneer dat nodig is. En is er een duidelijk en definitief besluit nodig, dan ben ik de baas en pak ik mijn rol als beheerder – met in mijn achterhoofd het duurzaam belang van de tuin.

Esther Slegh

Esther Slegh is YURP en werkt bij Platform31 onder andere aan het experiment Opruimen Knelpunten in de Doe Democratie


Sociaal blok

26 augustus 2014

Een sociaal proefblok in de Van der Pek? Juist hier, waar Ymere en bewoners jaren overhoop lagen en nu een nieuw tijdperk wordt ingeluid met de renovatie van het eerste bouwblok. Maar vooral omdat de georganiseerde bewoners bevlogen en betrokken zijn bij hun buurt en geloven in zelforganisatie. Ymere knapt het casco op en verhuurt het aan de bewonersvereniging, die zelf het blok beheert. Toch is het spannend. Voor ons, Ymere, om los te laten. Maar ook voor de bewonersvereniging, om leden te werven en verantwoordelijkheid te nemen. Wat voor vorm het sociaal proefblok precies krijgt, dat gaan we de komende periode merken.

Zelfbouw, zelfbeheer is helemaal hot. Ik hoop dat deze trend door bewoners met beide handen wordt aangegrepen om meer zeggenschap over hun huis en buurt te krijgen. Hoe spannend dat soms ook is…

Marjolein Cazemier is procesmanager Stedelijke Vernieuwing bij Ymere (www.ymere.nl) en werkt in Van der Pek, Bos en Lommer, Oosterparkbuurt, Dapperbuurt en IJburg te Amsterdam. Daarnaast is ze zelfbouwer (www.onsdorpamsterdam.nl) in Amsterdam.

Verloren generatie?

17 juli 2014

In het zwaar door de crisis getroffen Spanje kan meer dan de helft van de jongeren geen werk vinden. Er wordt gesproken van een ‘verloren generatie’. Zo’n vaart loopt het niet in Nederland, maar ook hier komen school- en studieverlaters de laatste jaren moeilijk aan het werk. Zo ook in ons vakgebied. Bij veel organisaties is nauwelijks nieuwe instroom en bij reorganisaties zijn de jongeren, vaak nog niet in het bezit van een vast contract, vaak als eerste het kind van de rekening. En dat terwijl jongeren door hun frisse blik voor elke organisatie van grote waarde kunnen zijn.

Als Procap zijn we samen met de Brink Groep een maatschappelijk initiatief gestart om werkzoekende afgestudeerden van ruimtelijke opleidingen een duwtje in de goede richting te geven: " www.werkervaringsplaatsen.com. De eerste ronde was een groot succes. Het aanmelden van een werkervaringsplaats (start 1 oktober) voor de tweede ronde kan nog tot begin augustus. Wie doet er mee?

Maarten de Vries, werkt als adviseur en projectmanager bij Procap www.procap.nl en is lid van de YURPS-denktank.


Oproep tot kundige corporaties met focus op bewoners en stad

3 juli 2014

Nu de verhoren van de Parlementaire Enquêtecommissie Woningcorporaties plaatsvinden, word ik geprikkeld na te denken over de rol van woningcorporaties en de toekomst van de volkshuisvesting. Dat komt ook doordat het mij irriteert dat de keuzes van de onderzochte corporaties de anderen een slecht imago bezorgen.

Als medewerker van een grote stadscorporatie in Rotterdam zijn de stad en haar inwoners het belangrijkste focuspunt van mijn dagelijks werk. In zo’n grote stad zijn betaalbaarheid van het wonen, het creëren van kansen voor mensen en het (h)erkennen van de kracht van de stad belangrijke onderwerpen. Hierin hebben corporaties een belangrijke rol. Corporaties huisvesten mensen met een smalle beurs, oefenen invloed uit op gemeentelijke keuzes en dragen bij aan het dagelijks beheer in wijken. De corporatie van de toekomst is de corporatie zoals deze in beginsel was bedoeld. Een maatschappelijke organisatie die waarde creëert voor de maatschappij door kundig te zijn en ver weg te blijven van risicovolle operaties.

Jacqueline de Rooij

Jacqueline de Rooij studeerde Bestuurskunde en is Adviseur Wonen bij Woonstad Rotterdam. Ze richtte daar, samen met collega’s, Jong Woonstad op en is daarnaast lid van de YURPS Denktank.

Tragiek

19 juni 2014

Eergisteren fietste ik langs slot Loevestein. Met het voetveertje naar Woudrichem en dan, op de noordoever van de Merwede, Gorinchem zien liggen. Schitterende vestingsteden, een slot met topverhalen, water alom. Hollands historische glorie en reden genoeg om de Hollandse Waterlinie tot Rijksmonument te bestempelen.

Op de radio hoorde ik dat Fort Everdingen in de verkoop gaat. Voor €1 is het van jou. Zijn broertje aan de Lek, Fort Honswijk, gaat ook in de aanbieding. In de 19e eeuw gebouwd om schepen en over land oprukkende troepen te stoppen. Voordat zij ooit een keer écht nodig zijn geweest, werd het vliegtuig uitgevonden. Land netjes onder water gezet, toch Rotterdam naar de vaantjes.

De tragiek van het plannen maken.

Arjen Koene ( linkedin.com/in/arjenkoene) is projectleider bij de Dienst Stedelijke Ontwikkeling van de gemeente Den Haag en lid van de YURPS-denktank.

Aanmelden YURPS-netwerk

  • Je wilt graag van elkaar leren en jezelf ontwikkelen;
  • Je bent onder de 35 jaar;
  • Je bent werkzaam bij een partner van Platform31.

Aanmelden is heel makkelijk. Stuur een mail met je naam en werkgever naar yurps@platform31.nl o.v.v. ‘aanmelden YURPS’.