Platform31 kennis en netwerk organisatie voor stad land en regio - wonen social ruimte economie

YURPS onderwegOranje

5 juni 2014

De stad is een matroesjka pop: op ieder schaalniveau een ander beeld. Ik heb van mijn professor Gert-Jan Hospers, bijzonder hoogleraar citymarketing aan de Universiteit Twente, geleerd om met deze bril naar wijken, steden en regio’s te kijken en de kwaliteiten te vinden.

Vooral het schaalniveau van straat en buurt intrigeert me. Als wijkbeheerder van een woningcorporatie spreek ik veel mensen thuis en op straat. Ik word enthousiast als mensen elkaar op dit niveau weten te vinden, elkaar helpen en samen dingen ondernemen. Het WK is hiervoor een uitgesproken katalysator, buren versieren de straat en kijken samen de wedstrijden. Zo ook in mijn eigen woonplaats Voorschoten.

Peter Paul Lippinkhof (@lippinkhof) studeerde bestuurskunde en is coördinator wijkbeheer voor Woonstad Rotterdam. Hij richtte hier het jongerenplatform Jong Woonstad op en is daarnaast lid van de YURPS-denktank.

De grenzen van de Wet

22 mei 2014

Afgelopen week gaf ik een college integrale en organische stadsontwikkeling voor de Master City Development aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ik sprak over de verborgen mechanismen achter de ‘planningsloze’ stedelijke ontwikkeling en het aanpakken van sociale problemen aan de hand van Berlijn. Berlijn was decennialang een veilige speelhaven voor krap bij kas zittende gelukszoekers uit heel de wereld. Deze fysieke ruimte wordt inmiddels steeds kleiner en daarmee komt het stedelijk DNA onder druk te staan.

In de avond bezocht ik het stuk #TNFDeWet van theatergroep Wunderbaum. Het gaat over de wetten van de grens en de grenzen van de wet. Het stuk verbeeldt een aantal ongemakkelijke botsingen: stateloosheid, migratie en soevereiniteit.

Als we denken over samenleven vind ik dat wij, stadsontwikkelaars het denken in tegenstellingen (arm/rijk, groot/klein) achter ons moeten laten. De naar binnen gekeerde beleids- en planningsnetwerken moeten we openbreken. Lokale initiatiefnemers op markante plekken moeten hun rol veel politieker gaan maken –zoals de oproep tot een referendum – zodat ze kans maken tegen de verkoop van kavels aan de hoogste bieder.

Nynke Schaaf is Theaterwetenschapper en werkt als projectleider bij Stadsontwikkeling Rotterdam. Daarnaast is zij initiatiefnemer van @kantelaars via Kantelaar.org en lid van de YURPS-denktank.Familiegeld in Suzhou

8 mei 2014

Midden in het winkelcentrum Yiu Xiàng Chén in Suzhou staat een grote maquette met weer een aantal nieuwe woontorens. Suzhou, een stad nabij Shanghai met 5,5 miljoen inwoners is hevig aan het uitbreiden. En dat moet ook wel.

Ondanks alle Westerse geluiden over een mogelijke Chinese vastgoedbubbel gaat de bouw hier onverminderd door. In China heeft de koop van een huis namelijk een diepere betekenis. Na het huwelijk koopt de familie van de man het huis voor het nieuwe koppel. Zelfs de grootouders betalen mee. Een doorsnede appartement is duurder dan een Amsterdams appartement, terwijl de lonen veel lager zijn en er 70 jaar erfpacht bovenop komt.

De nieuwe generatie Chinezen vraagt meer van zijn woonmilieu dan de oudere generaties: er komt een nieuwe metrolijn (want ze zijn mobieler), koffiecafé’s en smoothiebars strijken overal neer (want jongeren drinken niet alleen maar thee zoals hun ouders), en, vanaf 10 verdiepingen hoog – ergert iedereen zich aan de smog.

Het lijkt nu een kwestie van ‘wanneer’ de Chinese projectontwikkelaars de
verlangde hoogwaardige woonmilieus voor de Chinese middenklasse gaat bouwen nu de mooiste plekjes in de stad al bezet zijn.

Edwin Hans, SITE urban development (www.site-ud.nl) en lid van YURPS-denktankTechnologie niet meer weg te denken

Technologie is tegenwoordig niet meer weg te denken. ICT maakt het mogelijk om maatschappelijke vraagstukken op te lossen. Henk ontwerpt, de Facebook-campagne uit Enschede, is een ontmoetingsplek voor mensen met ideeën voor groen in hun wijk. Via posts denken buurtbewoners met elkaar over een fijnere groene buurt. Twitter leidt tot nieuwe burgerparticipatie in Rotterdam. Via tweets beschikken bewoners over real time buurtinformatie, van, over en door henzelf, waardoor ze elkaar gericht kunnen helpen en ondersteunen.

Hoe meer alles met alles verbonden is, en innovaties de wereld over reizen waar ze tot nieuwe toepassingen leiden, hoe sneller het gaat. Maar wat betekent dit voor onze samenleving en sociale ontmoetingen? Ik roep op om samen te ontdekken en van (on)mogelijkheden rondom ICT nieuwe kansen voor de stad te maken.

Wendy Otten, projectmedewerker Onze Stad bij de Digitale Steden Agenda (@onzestad, @digitalesteden), lid van het YURPS-netwerk.
24 april 2014Een doodlopende weg

Om een economie in crisis te lijf te gaan lijkt het een aanlokkelijke keuze de stad beter bereikbaar te maken voor de auto door grote investeringen in infrastructuur en parkeren. Er zijn echter vele structurele, schone en goedkope oplossingen beschikbaar: gedragsverandering bij autogebruik, het bevorderen van autodelen, reizen buiten de spits, ketenmobiliteit, verbeterde reisinformatie, dynamisch verkeersmanagement en het beter benutten van bestaande infrastructuur.

Bij afwegingen voor meer asfalt en parkeerplekken – en dus meer auto’s – spelen de kosten van de schade van extra autoverkeer aan ecologie, maatschappij en economie nog steeds geen volwaardige rol. Duurzame en sociale alternatieven als openbaar vervoer en fiets zijn vaak prima middelen om bestemmingen te bereiken. Is het feit dat hierop inzetten wel eens ten koste gaat van snelheid en comfort die mensen van de auto gewend zijn een echt probleem, of eigenlijk een luxeprobleem?

Jaco Devilee, jacodevilee@gmail.com
10 april 2014Studenten: de hoop in bange dagen

Zelfs in crisistijd lijkt investeren in studentenhuisvesting rendabel. In de grote steden poppen studentencomplexen overal op. Het Rode Dorp in Den Haag is een voorbeeld. Arbeiderswoningen zijn omgebouwd tot studentenwoningen. Ook bij kantoortransformatie of nieuwbouw blijken studenten gewild. Logisch? Een stabiele doelgroep (qua omvang), lage parkeernormen (altijd handig), campuscontracten (flexibel!), een beetje reuring! Maar wanneer is deze markt verzadigd en voor wie gaat men dan bouwen? Ik vraag me af of de vraag naar kleine, maar goede woningen voor jong professionals niet veel groter is. Wie hier voor bouwt? Studenten zijn een keer uitgestudeerd: is het niet door de hoge studiekosten, dan wel door het feit dat ze een baan krijgen.

Geert Janssen, @janssenenco
27 maart 2014

Van de straat

Dit is Inez. Ze vindt deze muur te laag: kinderen klimmen er overheen om in de binnentuin te komen. Inez is PortiekPortier en let extra op haar omgeving. Ze leert om anderen aan te spreken op hun gedrag en zelf het goede voorbeeld te geven. Als iemand over het muurtje klimt, zegt ze er wat van. Dit toont de sociale kracht van stedelijke ontwikkeling.

Mijn pleidooi: benut de sociale bril in het proces van nieuwbouw ontwerpen om het verschil te maken: dan was deze muur anders opgelost.

Sietske Gramsma,
13 maart 2014


Aanmelden YURPS-netwerk

  • Je wilt graag van elkaar leren en jezelf ontwikkelen;
  • Je bent onder de 35 jaar;
  • Je bent werkzaam bij een partner van Platform31.

Aanmelden is heel makkelijk. Stuur een mail met je naam en werkgever naar yurps@platform31.nl o.v.v. ‘aanmelden YURPS’.