Platform31 kennis en netwerk organisatie voor stad land en regio - wonen social ruimte economie

YURPS onderweg

Rotterdam een stad met veel potentie om te blijven verbeteren

6 november 2018

Rotterdam wordt inmiddels door velen erkend als een hele toffe stad. Zelf kwam ik ruim drie jaar geleden in Rotterdam wonen. Toen al was te zien hoe ontzettend veel potentie er is om Rotterdam te blijven verbeteren. Een mooie gelegenheid om wat van de positieve ontwikkelingen van de stad te zien, was de YURPS-excursie op 10 oktober, waarin de luchtbrug, gelegen in het centrum van Rotterdam, centraal stond. De Luchtsingel is een stadsinitiatief dat nu al enkele jaren een toonaangevend object in het centrum is, waar rondom veel innovatieve activiteiten ontpoppen.

De YURPS-excursie naar deze veelbelovende plek begon in Brasserie Engels naast het populaire Centraal Station van Rotterdam. Hier werd door projectleider Kees van Oorschot van de gemeente Rotterdam de Luchtsingel besproken vanuit de context van het Rotterdam Central District. De populariteit van Rotterdam heeft ook zijn weerslag op de ambities van de gemeente zo bleek, die vele plannen in de stijgers heeft staan voor het gebied. Een concreet voorbeeld van deze plannen is rondom het Schieblock, het gebouw van waaruit de luchtsingel begint. Hier heeft de gemeente een veelvoud aan ontwikkelvisies waarover het laatste woord zeker nog niet is gesproken. Met name als Rotterdammer is het bijzonder interessant om te horen hoe de gemeente worstelt met de vraag of en hoe succesvolle uitgaansgelegenheden zoals Annabel en Biergarten moeten worden ingepast in de nieuwe plannen van de gemeente.

Op het dak van het Schieblok ligt een heel bijzonder initiatief, wat tegelijk met de Luchtsingel is ontstaan, genaamd de Dakakker. Hier heeft men geëxperimenteerd met het verbouwen van groenten en fruit, midden in de stad! Rob van Katwijk toonde ons als gids hoe deze oase van rust tot stand is gebracht, wat er wordt verbouwd en hoe sommige producten smaken. Nadat we in drie kwartier alles over de Dakakker te weten waren gekomen, vervolgde we onze weg dan daadwerkelijk over de Luchtsingel. Die voerde ons langs een aantal van de initiatieven die mede door de komst van de Singel tot stand zijn gekomen. Uiteindelijk kwamen we terecht in de wijk Zomerhofkwartier, waar verschillende klimaatadaptieve initiatieven zijn en worden uitgerold. Het naastgelegen waterplein was de laatste stop van de rondleiding, waarna de groep vol nieuwe inzichten aan de borrel kon gaan beginnen. Met een heerlijk avondzonnetje werd de inspirerende dag afgesloten door de aanwezigen bij Bistro Op het Dak, uiteraard onder het genot van een hapje en een drankje.

Joeri van den Ende, Platform31

Aanmelden YURPS-netwerk

  • Je wilt graag van elkaar leren en jezelf ontwikkelen;
  • Je bent onder de 35 jaar;
  • Je bent werkzaam bij een partner van Platform31.

Aanmelden is heel makkelijk. Stuur een mail met je naam en werkgever naar yurps@platform31.nl o.v.v. ‘aanmelden YURPS’.

YURPS onderweg

YURPS onderweg is de rubriek van de jonge generatie stedelijke en regionale professionals. Zij geven met smartphone-foto en tekst een statement over het werken aan stad en regio.

Wil je ook kopij aandragen?
Klik hier voor meer informatie over YURPS onderweg [pdf]