Platform31 kennis en netwerk organisatie voor stad land en regio - wonen social ruimte economie

YURPS onderweg

Liever een goede vriend als buur

23 april 2018

Een grote verrassing is de uitkomst van ons onderzoek met Maurice de Hond niet. Interessant wel. Acht op de tien starters willen wonen in de buurt van vrienden en goede bekenden. Maar de helft geeft aan dat niet te kunnen, onder andere door gebrek aan betaalbare huur- en koopwoningen. Het is tenslotte überhaupt knap lastig om als starter een woning te bemachtigen in de stad, laat staan om met vrienden verschillende woningen bij elkaar in de buurt te kopen.

Ondanks de oververhitte woningmarkt moet het toch mogelijk zijn om deze woondroom van starters te realiseren, denk ik als conceptontwikkelaar dan. Niet alleen omdat ik mezelf als starter graag zo zou zien wonen, want er zijn meer voordelen. Gemeenten hebben er alle belang bij om starters te huisvesten en de stad divers te houden. En omdat groepen vrienden al de nodige sociale structuren meebrengen, wordt de locatie van de woningen ineens minder belangrijk. Sociaal gebonden, in plaats van locatie gebonden. Daardoor kunnen oninteressante locaties ineens interessant worden, en maken de nieuwe bewoners plekken een stuk leefbaarder.

Voor mij reden genoeg om Het Nieuwe Collectief op te richten. Niet verplicht samen doen of delen van tijd of dingen, maar vanuit bestaande sociale netwerken de gezelligheid opzoeken wanneer dat uitkomt. Iedereen zijn eigen volwaardige woning en hulp vanuit Het Nieuwe Collectief bij ontwikkeling, ontwerp en aankoop.

We zijn inmiddels onderweg en sinds het Nieuwe Collectief in Den Haag werd gelanceerd, hebben zich daar zo’n 100 mensen gemeld die op deze manier zouden willen kopen. Bovenstaande hypothese heeft zich daarnaast bewezen: de grote meerderheid geeft aan het belangrijker te vinden met wie en hoe te wonen, dan waar.

Met een alsmaar groeiende groep starters op de bagagedrager zoeken we daarom door naar locaties om die woningen te realiseren, waarbij de eerste mogelijkheden zich nu aandoen. Meefietsen? Graag!

Erik Gathier, conceptontwikkelaar bij ERA Contour en initiatiefnemer van Het Nieuwe Collectief

Aanmelden YURPS-netwerk

  • Je wilt graag van elkaar leren en jezelf ontwikkelen;
  • Je bent onder de 35 jaar;
  • Je bent werkzaam bij een partner van Platform31.

Aanmelden is heel makkelijk. Stuur een mail met je naam en werkgever naar yurps@platform31.nl o.v.v. ‘aanmelden YURPS’.

YURPS onderweg

YURPS onderweg is de rubriek van de jonge generatie stedelijke en regionale professionals. Zij geven met smartphone-foto en tekst een statement over het werken aan stad en regio.

Wil je ook kopij aandragen?
Klik hier voor meer informatie over YURPS onderweg [pdf]