Platform31 kennis en netwerk organisatie voor stad land en regio - wonen social ruimte economie

Voorstellen: Suzan Mouthaan

14 december 2016

In deze rubriek stellen we een nieuwe aanwinst voor uit het brede netwerk van YURPS. Deze editie neemt Suzan Mouthaan van adviesbureau Vannimwegen ons mee in haar werkveld. Suzan houdt zich bezig met strategische vraagstukken voor met name woningcorporaties en gemeenten.

Wie ben je en waar werk je?
“Ik ben Suzan Mouthaan en studeerde sociale geografie aan de Universiteit Utrecht. Sinds 2015 werk ik als adviseur bij Vannimwegen: Een adviesbureau met veelkleurige specialisten op het gebied van vastgoed, organisatie en communicatie. We werken aan strategische vraagstukken voor met name woningcorporaties en gemeenten."
Wat maakt jouw werk bijzonder?

“Zoals het leven van een adviseur betaamt, is ook bij mij geen dag hetzelfde. De ene dag ben ik in gesprek met een bestuurder over ondernemingsplannen, terwijl ik de volgende dag corporatiemedewerkers aanspoor de wijk in te gaan om bewoners te leren kennen. Dat maakt mijn werk leuk en uitdagend.

Omdat bij Vannimwegen mensen met verschillende specialismen en persoonlijkheden op hun eigen wijze samenwerken, kijken we vanuit verschillende perspectieven naar vraagstukken. Dat is leerzaam omdat je verder kijkt dan je eigen specialisme, maar het zorgt er ook voor dat zowel het proces als de resultaten beter worden."

Waar heb je de afgelopen tijd aan gewerkt?

“Drie woningcorporaties vroegen ons of we hen wilden ondersteunen in het opstellen van hun gezamenlijke visie op wonen. Waarom een gezamenlijke visie op wonen? Omdat drie aangrenzende gemeenten waarin de corporaties werkzaam zijn, gaan fuseren. Typisch een vraag die eenvoudig oogt, maar complex is: een gemeente kan maar bij één provincie en één woningmarktregio horen. Deze corporaties zijn actief in andere woningmarktregio’s en liggen in verschillende provincies.

We onderzochten de opgaven voor sociale huisvesting in deze regio. We gingen het gesprek aan met de opdrachtgevers, om tot een gedragen visie te komen. Tenslotte schreven we een ‘public affairs agenda’ richting de huidige gemeenten. Extra uitdagend was dat we niet alleen een rapport schreven, maar dat we het eindresultaat ook op een website die ik voor de corporaties maakte, publiceerden."

Waar ben je trots op?

“Onlangs vroeg een woningcorporatie uit het Gooi ons om een plan van aanpak te schrijven voor een nieuwe manier van bewonersparticipatie. Waar ik dan trots op ben, is dat we met de corporatie een plan van aanpak creëerden dat echt praktisch toepasbaar is. Dat we een brede kring van medewerkers zo enthousiast hebben gekregen, dat ze zich voor dit thema verder willen inzetten. De corporatie leert hierdoor haar bewoners beter kennen en krijgt de behoeften van bewoners beter in beeld.

Bovenal past het plan bij bewoners, want waar zitten die eigenlijk op te wachten? Maatwerk dat past bij de bewoner, vind ik daarom erg belangrijk. De Woningwet vraagt om meer betrokkenheid van huurders bij de corporatie, maar hoe zit dat andersom? In hoeverre kent de corporatie haar bewoners eigenlijk?"

Hoe zie jij de toekomst in jouw werkveld?

“We zien dat de maatschappij steeds sneller verandert. Dat merk je ook in de vragen waar we in de sector voor staan – hoe gaan we bijvoorbeeld om met de daardoor ook steeds sneller veranderende woonbehoefte van de maatschappij? Dat vraagt van gemeenten en woningcorporaties om ander beleid en een andere manier van werken, met meer ruimte voor flexibiliteit. Intensieve samenwerking tussen verschillende organisaties is een goede eerste stap. Gelukkig gebeurt dat steeds meer.”

Suzan Mouthaan (1991) is sinds 2015 werkzaam als adviseur bij Vannimwegen (Amsterdam).Aanmelden YURPS-netwerk

  • Je wilt graag van elkaar leren en jezelf ontwikkelen;
  • Je bent onder de 35 jaar;
  • Je bent werkzaam bij een partner van Platform31.

Aanmelden is heel makkelijk. Stuur een mail met je naam en werkgever naar yurps@platform31.nl o.v.v. ‘aanmelden YURPS’.