Platform31 kennis en netwerk organisatie voor stad land en regio - wonen social ruimte economie

Visualiseer jouw project!

Terugblik competentieworkshop

15 mei 2017

In plaats van één grote competentiedag, organiseren we dit jaar drie kleinere competentieworkshops: bijeenkomsten waarin je in drie uur tijd een competentie of vaardigheid leert onder het genot van een hapje en een drankje. Op 8 mei trapten we af met de eerste workshop, waarin graphic facilitation centraal stond.

Hoe kan je visualisaties inzetten om een project of begrip concreet te maken? Samen met een diverse groep YURPS gingen we op zoek naar het antwoord op deze vraag. Ook de YURPS die het aan tekentalent ontbreekt, konden meedoen, want tekenskills waren niet nodig. Dit maakte de workshop toegankelijk en leuk. Achterover leunen was geen optie, we gingen meteen aan de slag.

De workshop startte met de basis. Lisanne de Beun ging ons voor met het tekenen van een aantal basisvormen. Poppetjes, praatwolken, cirkels, vierkanten en banners passeerden de revue. Simpeler kan niet toch? We ontdekten dat eenvoudige, kleine aanpassingen grote visuele effecten kunnen hebben. Simpele vormen, of de combinatie van vormen, kunnen heel veel verschillende figuren, objecten en begrippen visualiseren.

Nadat we in vogelvlucht de basis van graphic facilitation doorlopen hadden, visualiseerden we een aantal begrippen, zoals duurzame energie. Dit bleek minder makkelijk te zijn dan we dachten. Na een half uur in groepjes te hebben gewerkt aan visualisaties, presenteerden we de resultaten. De uitkomsten waren verrassend en om enkele exemplaren hebben we ook wel even gelachen.

We genoten van een hapje en een drankje en kregen instructies om een project te kiezen die we wilden visualiseren. Waar gaat het project over? Wat wil je bereiken? Wat is je doelgroep? En welke middelen en processen zijn nodig om je doel te bereiken? Alle YURPS kozen een project uit waar ze op dat moment mee bezig waren en gingen aan de slag. De verschillende onderwerpen en achtergronden van de deelnemers zorgden voor een interessant palet aan visualisaties. Iedereen ging naar naar huis met een mooie, duidelijke visualisatie van zijn of haar project. Een hele waardevolle workshop die je aan het denken zet om je eigen project eens anders te presenteren. Meer weten over Graphic Facilitation? Lees dan de blog van Lisanne de Beun: Graphic Facilitation: zó trek jij de aandacht!

Afbeelding CompetentieworkshopAanmelden YURPS-netwerk

  • Je wilt graag van elkaar leren en jezelf ontwikkelen;
  • Je bent onder de 35 jaar;
  • Je bent werkzaam bij een partner van Platform31.

Aanmelden is heel makkelijk. Stuur een mail met je naam en werkgever naar yurps@platform31.nl o.v.v. ‘aanmelden YURPS’.