Platform31 kennis en netwerk organisatie voor stad land en regio - wonen social ruimte economie

Klein wonen: dé woonvorm van de toekomst?

Terugblik Food for Thought

19 april 2018

Op kruipafstand wonen van de oude binnenstad of liever middenin de prachtige natuur in je eigen Tiny House? Wonen op een bijzondere locatie wordt steeds populairder. Met name binnenstedelijk wonen wint aan populariteit, waar de meeste mensen dan ook graag vierkante meters inleveren om in ruil daarvoor op hun droomplek te wonen. Met andere woorden; ‘klein wonen’ lijkt booming!

Tijdens Food for Thought verkenden leden van het Yurps-netwerk de wereld van klein wonen. Alle voor- en nadelen van deze woonvorm kwamen aan bod. Maarten Hoorn, projectleider bij Platform31, trapte Food for Thought af met een introductie. Vervolgens deelde Josephine van Lohuizen, conceptontwikkelaar bij Synchroon, haar inzichten op het gebied van klein wonen. Dit illustreerde ze aan de hand van hun project in de Amsterdamse Houthaven. De bedoeling is dat er in de Houthaven binnen enkele jaren blokken micro-appartementen verrijzen: appartementen waar flexibel en slim gebruik wordt gemaakt van de compacte ruimte, zodat prettig binnenstedelijk wonen toegankelijker wordt.

Deze presentaties leverden genoeg voer op voor discussie. Behalve dat we in gesprek gingen over voor welk type huishouden klein wonen geschikt zou zijn, stonden we ook stil bij de meer persoonlijke vragen. In hoeverre ben jij bijvoorbeeld bereid om voorzieningen te delen of misschien zelfs wel in te leveren? En hoe zou je verschillende functies in een woonruimte slim combineren? Aan de hand van deze vragen ontwierpen we ons eigen micro-appartement. Uit de groepsdiscussie die volgde bleek dat de Yurps-leden veel inzichten delen. Zo ziet bijna iedereen het klein wonen wel zitten, maar wel voor beperkte duur. Ook blijkt dat Yurps toch veel waarde hechten aan privacy en willen de meesten niet té veel delen. Kortom; als we de media en trends mogen geloven is klein wonen enorm in opkomst, maar wonen in een huis dat een stuk kleiner is dan de doorsnee woning is wel een Way Of Living die niet voor iedereen lijkt weggelegd.

Door Liselotte Hagen en Lianne Wittkämper, junior onderzoeker/adviseur, RIGO Research & Advies

Klein wonen Food for ThoughtAanmelden YURPS-netwerk

  • Je wilt graag van elkaar leren en jezelf ontwikkelen;
  • Je bent onder de 35 jaar;
  • Je bent werkzaam bij een partner van Platform31.

Aanmelden is heel makkelijk. Stuur een mail met je naam en werkgever naar yurps@platform31.nl o.v.v. ‘aanmelden YURPS’.