Platform31 kennis en netwerk organisatie voor stad land en regio - wonen social ruimte economie

YURPS in 2017: de aftrap!

Terugblik op de nieuwjaarsborrel en de eerste Food for Thought!

8 maart 2017

Het YURPS netwerk beleefde een vliegende start en kwam in 2017 al twee keer bij elkaar. We luidden het jaar goed in tijdens de nieuwjaarsborrel en gingen actief aan de slag tijdens de eerste editie van Food for Thought.

YURPS nieuwjaarsborrel

Donderdag 26 januari kwam het YURPS netwerk voor het eerst in 2017 bijeen om het nieuwe jaar goed in te luiden. Onder het genot van een hapje en een drankje blikten we vooruit op het nieuwe jaar van YURPS. Het jaarprogramma en de activiteiten (die we in een nieuw jasje hebben gestoken) kwamen uitgebreid aan de orde. Dit jaar houden we rekening met jullie volle agenda’s en organiseren we meerdere kleinere bijeenkomsten op verschillende data en locaties, zodat iedereen de mogelijkheid krijgt om aanwezig te zijn.

Namens Platform31 gaf Koos van Dijken een overzicht van trends in 2017. Wat mogen we verwachten van dit jaar en waar moeten we rekening mee houden? En wat gaan we eigenlijk zelf doen? De volgende trends kwamen voorbij:

 • Demografische trends en ontwikkelingen
 • Economische trends en ontwikkelingen
 • Sociale-culturele trends en ontwikkelingen
 • Trends en ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid
 • Technologische trends en ontwikkelingen
 • Bestuurlijke trends en ontwikkelingen

De aanwezige YURPS deden actief mee en deelden inspirerende verhalen over wat zij signaleren in hun eigen omgeving en werkveld. Na de presentatie was er volop ruimte om nader kennis te maken en te bespreken wat wij als jonge professionals zelf zien gebeuren en welke verbeterpunten wij zien.

Heb jij de nieuwjaarsborrel gemist?
Geen zorgen, neem een kijkje op de website voor meer informatie:

Food for Thought 1 maart 2017, Wij Maken Nederland

Woensdag 1 maart was het tijd voor de eerste nieuwe YURPS bijeenkomst: Food for Thought. Hamit Karakus (directeur Platform31) trapte de bijeenkomst af. Daarna gingen we meteen aan de slag met de verschillende opgaven zoals geformuleerd in het Manifest2040, een gedeelde toekomstagenda opgesteld door Het Jaar van de Ruimte.

Ongeacht de samenstelling en politieke kleur van het kabinet zal zij keuzes moeten maken over de toekomst van Nederland. Laten wij als YURPS nou ook de toekomst van Nederland zijn. Wij Maken Nederland gaf ons daarom de kans om onze stem te laten horen. Wat vinden wij als jonge professionals nou belangrijke opgaves en dilemma’s waar het nieuwe kabinet na 15 maart zeker mee aan de slag moet? Maarten Hoorn (Platform31 en Wij Maken Nederland) gaf ons vier thema’s mee in zijn presentatie:

 • Next Living
 • Next Energy
 • Next Farming
 • Next Economy

Aan deze thema’s zitten verschillende opgaves verbonden. Bijvoorbeeld het versterken van het stedennetwerk, het inzetten van water voor een kwaliteitsimpuls en het in balans brengen van agrarische productie.

Natuurlijk mochten de YURPS niet rustig achterover leunen, we moesten keuzes maken. Wat vinden wij belangrijke thema’s en waarom? Waar zien wij de meeste kansen en veranderingen de komende tijd?
De meeste deelnemers kozen voor Next Energy, omdat Nederland nog grote stappen moet zetten om te voldoen aan het Klimaatakkoord van Parijs. Daarnaast zijn er momenteel veel ontwikkelingen gaande, zoals warmte en koude oplossingen, alternatieven voor fossiele brandstoffen en het sluiten van kolencentrales.

Ook het thema Next Farming kon op veel interesse rekenen. Door de hoge bevolkingsgroei is er meer voedsel nodig, maar door de afname van ruimte en middelen is het een uitdaging om voldoende voedsel te produceren. Ook zijn er inmiddels alternatieven voor de traditionele agrarische sector. Bijvoorbeeld Urban farming. Door technologische ontwikkelingen komt dit steeds dichterbij. Deze alternatieven kennen echter ook nog uitdagingen, zoals de afvoer van warmte.

Om de thema’s kracht bij te zetten, discussieerden we verder in twee groepen. Wat wordt onze boodschap aan het schaduwkabinet van Wij Maken Nederland? Wij kozen de thema’s Energy en Living om verder uit te werken. Er werd flink gediscussieerd en kennis gedeeld en uiteindelijk besloten we om ons te focussen op Energy, omdat dit volgens ons de belangrijkste en grootste opgave is. Ben jij benieuwd wat onze boodschap is? Bekijk dan het onderstaande filmpje.

De volgende Food for Thought is op 5 april. Volgende week kunnen jullie meer informatie verwachten over wat we gaan doen, maar aanmelden is nu al mogelijk! Meld je aan en verzeker jezelf van een plek bij de tweede editie van Food for Thought.

Keep you posted!Aanmelden YURPS-netwerk

 • Je wilt graag van elkaar leren en jezelf ontwikkelen;
 • Je bent onder de 35 jaar;
 • Je bent werkzaam bij een partner van Platform31.

Aanmelden is heel makkelijk. Stuur een mail met je naam en werkgever naar yurps@platform31.nl o.v.v. ‘aanmelden YURPS’.