Platform31 kennis en netwerk organisatie voor stad land en regio - wonen social ruimte economie

Nieuws


Gedragsverandering: zo simpel is dat niet

Om gedrag te veranderen is meer nodig dan rationele argumenten. Hoe krijg je mensen (blijvend) in beweging? En hoe zet je een gedragscampagne effectief in?

Lees verder


YURPS-denktank 2016

De denktank is het hart van het brede YURPS-netwerk. Het is een herkenbare groep bestaande uit vijf actieve leden. Elk jaar stellen we een nieuwe, representatieve denktank samen met in elk geval iemand vanuit de rijksoverheid, een gemeente en een woningcorporatie. De YURPS-denktank 2016 stelt zich aan u voor. Lees verderYURPS Inspiratieboek

Op welke wijze kunnen perifere gebieden hun steden inzetten als motor voor economische ontwikkeling, innovatiekracht en een aantrekkelijk vestigingsklimaat? Rondom deze vraag zijn gerenommeerde keynote-sprekers van het ‘centrum van Nederland’ (de Randstad) afgelopen zomer in Heerlen in debat gegaan met topmanagers van ‘de periferie’ Zuid-Limburg. Het YURPS Inspiratieboek geeft een inhoudelijke en visuele impressie van de bijzonder geslaagde en inspirerende dag.

Lees verderBeste Landmakers, Groeten uit Parkstad

We waren 24 uur in park Heilust, een arbeiderswijk waar vroeger de rooms-katholieke kerk en de mijnen voor zekerheid zorgden. We merkten dat verlangen naar vroeger lang kan aanhouden bij sommigen.

Lees verderBeste Landmakers, Groeten vanaf Maasvlakte 2

Een wilder avontuur in eigen land hadden we niet kunnen bedenken. Want de Maasvlakte is er niet voor mensen. Ze is er voor machines. Grote machines, die veel ruimte nodig hebben.

Lees verderTerugblik op Werkplaats Nationale Omgevingsvisie

Op 1 en 2 juli organiseerde het projectteam Nationale Omgevingsvisie van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu twee werkplaatsen in het LEF Centre bij Rijkswaterstaat. De werkplaatsen zijn bedoeld voor geïnteresseerden die een bijdrage willen leveren aan de ontwikkeling van de Nationale Omgevingsvisie.

Yurps is onderdeel van Generatie R. Generatie R was, samen met de Jonge Ruimtemakers, uitgenodigd om deel te nemen aan de allereerste werkplaats op 1 juli en mocht zelfs meedenken aan het programma van beide dagen. De werkplaatsessie op 1 juli was uitsluitend voor jonge professionals toegankelijk. De ‘reguliere’ werkplaats was een dag later. Lees verder over het programma, de resultaten en een vergelijking tussen de ‘jonge’ en de ‘reguliere’ werkplaats.

Lees verderLearning from Lowlands
Ga jij mee op expeditie naar Lowlands?

Tijdelijkheid, energie, afval, infrastructuur, geld, veiligheid, wonen, circulaire stromen van de stad. Lowlands is net een gewone stad, waar alle ruimtelijke vraagstukken van nu zich in gecondenseerde vorm afspelen.

Tijdens dit ‘lifestyle festival met duurzaam karakter’ wordt geëxperimenteerd met water, afval, energie, veiligheid, geld en tijdelijke bouwwerken. Bekende ruimtelijke fenomenen krijgen hier een andere vorm. Nederlandwordtanders vraagt zich af hoe ruimtelijke professionals kunnen leren van deze tijdelijke, lichte en experimentele vorm van stedenbouw en organiseert Learning from Lowlands tijdens het Lowlands Festival op 21-23 augustus. Ga jij mee?

Lees verderBeste Landmakers, Goeten uit Leidsche Rijn

We trokken door Leidsche Rijn. Een wijk vol contrasten, waarin duidelijk is dat oud en nieuw prima samen kunnen gaan. En samen zelfs een prachtige nieuwe identiteit kunnen vormen.

Lees verderBeste Landmakers, Goeten uit Parkstad

We trokken door Parkstad. Sporen van krimp waren zichtbaar. Toen de mijnstreek bloeide werden weilanden huizen. Nu worden huizen weer weilanden. Waar ligt het nieuwe evenwicht?

Lees verderBeste Landmakers, Goeten uit Almelo

We trokken door Twente. In Almelo vonden we ruimte. Midden in Twents coulisselandschap vonden we zelfs ruimte die niets anders hoefde te zijn. Dat gaf rust. We gaven ons er gewillig aan over.

Lees verderBeste Landmakers, Goeten uit Amsterdam

We trokken door Amsterdam. Van West naar Oost. De stad wil klein blijven, maar groeit uit zijn voegen. Planners willen op de rem trappen, maar toch gaat de groei maar door.

Lees verderYURPS bij Nederlandwordtanders

De New World Campus in Den Haag was op 18 juni het toneel voor de bijeenkomst Nederlandwordtanders/Live nr.5. Het was wederom een zinnenprikkelende avond, de zaal werd onder meer getrakteerd op vijftien bevlogen pitches, Haagse Hapjes en er ontstonden opnieuw inspirerende ontmoetingen. Yurps was erbij.

Lees verderWerksessie Nationale Omgevingsvisie

YURPS werkt binnen Generatie R aan het ontwikkelen van een jonge visie op de (leef)omgeving van Nederland. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu nodigt Generatie R en Jonge Ruimtemakers uit om mee te denken over de Nationale Omgevingsvisie. Het geluid van de jonge professionals wordt rechtstreeks meegenomen in het verdere proces.

Lees verder


YURPS-Inspiratiedag in Heerlen

Hoe kunnen perifere regio’s steden inzetten als motor voor economische ontwikkeling, innovatiekracht en een aantrekkelijk vestigingsklimaat? Kom op donderdag 4 juni 2015 naar het Schunck Glaspaleis in Heerlen en ga in gesprek over de aantrekkingskracht van steden. Deel je ervaringen met andere jong professionals en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen binnen het vakgebied.

Lees verder


‘Generatie R’ gelanceerd

Op 2 maart 2015 heeft Netwerk Jong Leefomgeving,
in samenwerking met een groot aantal partner netwerken, waaronder YURPS, het initiatief
‘Generatie R’ gelanceerd! Generatie R verwijst naar een ‘jonge’ generatie professionals die begaan is met de Ruimte. Generatie R is ontstaan vanuit de ambitie om de samenwerking te vergroten tussen netwerken voor jonge professionals in het ruimtelijk domein.

Lees verder


We gaan van start!

Als onderdeel van het Jaar van de Ruimte gaat een groep jonge ruimtemakers langs vijf regio’s op zoek naar de ruimtelijke opgaven van de toekomst. De uitkomsten van de verkenningen worden samengebracht in een publicatie.

De Ruimteverkenning is een project van Couleur Locale en YURPS.

Lees verder

Aanmelden YURPS-netwerk

  • Je wilt graag van elkaar leren en jezelf ontwikkelen;
  • Je bent onder de 35 jaar;
  • Je bent werkzaam bij een partner van Platform31.

Aanmelden is heel makkelijk. Stuur een mail met je naam en werkgever naar yurps@platform31.nl o.v.v. ‘aanmelden YURPS’.

YURPS activiteiten

Wij organiseren YURPS-activiteiten. YURPS activiteiten staan voor ontmoeting, discussie en uitwisseling. In verschillende werkvormen komen vakinhoud en competentievraagstukken aan bod.

De filosofie van het netwerk is gebaseerd op het motto ‘voor en door YURPS’, waarbij Platform31 een faciliterende rol op zich neemt. Daarnaast staan er bijeenkomsten op die relevant en interessant zijn voor jonge rofessionals werkzaam in de stedelijke vernieuwing.