Platform31 kennis en netwerk organisatie voor stad land en regio - wonen social ruimte economie

Vergrootglas op je stad


Sterre Hijlkema nieuw 100x100 

Sterre Hijlkema

24 augustus 2015 
sterre.hijlkema@platform31.nl  -  LinkedIn Logo 11x41

“Kijk naar wat je al hebt, leg daar een vergrootglas op en blijf dat veertig jaar doen”, zegt Allard Jolles, over stedelijke ontwikkeling. Allard was een van de keynote sprekers tijdens de Inspiratiedag van YURPS. Samen met onder andere Hamit Karakus, Gerard Marlet en Jos Gadet zette hij het thema ‘De stad als motor voor Limburg’ centraal. In het karakteristieke Schunk Glaspaleis in Heerlen, kwamen op 4 juni 2015 zo’n vijftig YURPS en evenveel ‘senioren’ samen.

Young Urban and Regional Professionals (YURPS) kijken met een innovatieve en kritische blik naar de ruimtelijke ontwikkeling van Nederland en daarbuiten. Zeker bij Limburg is die grensoverscheidende blik van belang. Want verbindingen met België en Duitsland vormen een onmisbaar ontwikkelperspectief in de regio. Zo kan Aken met de grootste technische universiteit van Europa van grote betekenis zijn voor de Limburgse krimpproblematiek. Het ontbreken van een goede treinverbinding, de taalbarrière en de verschillen in bijvoorbeeld het rechtssysteem vormen momenteel echter de grootste belemmering.

Terug naar Allard die antwoord geeft op de vraag: “Hoe kunnen stad en regio de economische groei stimuleren?” Volgens hem is de oplossing dichtbij. “Kijk naar wat lokale kwaliteiten zijn en leg interne en externe verbindingen om deze te versterken.” Als voorbeeld voor Limburg noemt hij de lessen in Groenlo. Grolsch is hier ‘geboren’ maar vestigde zich elders. De gemeente probeert het biermerk aan zich te blijven verbinden. Zo trekt Groenlo nog altijd bezoekers met haar jaarlijkse evenementen, zoals het Grolsch Bockbierfestival dat al 21 jaar bestaat. Maar Groenlo heeft meer potentie. Zo kan ze de Grolsch-historie koppelen aan de unieke verschijningsvorm van de stad aan het water en in het groen. Deze brouwersgenen zitten ook diepgeworteld in het DNA van Zuid-Limburg, denk aan Brand en Gulpener. Een route langs de traditionele brouwers in het pittoreske Wylre of Gulpen met zo nu en dan een pitstop op een van de vele sfeervolle terrassen. Dit klinkt de YURPS aantrekkelijk in de oren. Verbinden we in een klap het nuttige met het aangename.


Aanmelden YURPS-netwerk

  • Je wilt graag van elkaar leren en jezelf ontwikkelen;
  • Je bent onder de 35 jaar;
  • Je bent werkzaam bij een partner van Platform31.

Aanmelden is heel makkelijk. Stuur een mail met je naam en werkgever naar yurps@platform31.nl o.v.v. ‘aanmelden YURPS’.