Platform31 kennis en netwerk organisatie voor stad land en regio - wonen social ruimte economie

Systeemwereld en leefwereldjesse jorg Jesse Jorg

Fantasie kleurt ruimte

Jesse Jorg is oprichter van wethecity
Posted November 25,2013 by Jesse Jorg


Toen ik net uit de schoolbanken kwam rollen had ik een idee. Ik wilde samen met een designer een camping opzetten op een groot dak in het hart van Amsterdam, Highlands of the Lowlands.

Keynotespeech YURPS-competentiedag

1. Highlands of the Lowlands

Toen ik net uit de schoolbanken kwam rollen had ik een idee. Ik wilde samen met een designer een camping opzetten op een groot dak in het hart van Amsterdam, Highlands of the Lowlands. Het is me uiteindelijk niet gelukt, maar de zoektocht was een feestje op zich. In onze presentaties spraken we steeds over het vrije gevoel van kamperen op het dak landschap van Amsterdam, maar we hadden zelf enkel daken beklommen. Van kamperen was het nooit gekomen. Tot we uitgenodigd werden om mee te schrijven aan een culturele reisgids met vrijheid als thema. We zijn op het huidige Art’otel tegenover Centraal Station geklommen en hebben daar op zo’n 20 meter hoogte, de nacht doorgebracht in een tentje. Het was -2 maar een geweldige ervaring.

Toen ik op het dak stond realiseerde ik me meer dan ooit dat ik heel gelukkig word van spelen in de stad. Ik nam me dan ook voor om daar mijn werk van te maken. Zonder haast, en met een open blik op wat ik onderweg allemaal tegen zou komen.

Mijn naam is Jesse Jorg, oprichter van WE THE CITY en dit is mijn reisverslag: 1 jaar, 1 project, 3 werelden.


2. Gemeente Amsterdam

Ongeveer 1 jaar geleden ben ik voor de tweede keer bij gemeente Amsterdam gaan werken. Ik kwam net terug uit Bangkok waar ik een half jaar heb gewoond en gewerkt en ik had via via gehoord dat ze me graag terug wilde. Eenmaal aan het werk werd ik door een collega gewezen op een plan voor een buurtcamping. Ik was bijzonder enthousiast. Vooral omdat er was gekozen voor het organiseren van een camping vanuit het idee dat ‘iedereen met een wc-rol onder de arm er even knullig uitziet’. Met andere woorden, op een camping doen huizen, auto’s en ander bezit er even niet toe. Op de camping is iedereen gelijk.

De wereld waar ik mij toen in begaf heetteoverheid.

De blik op de Buurtcamping werd voor een groot deel ingegeven door de vraag, ‘past het in het beleid’. Immers, als het past in het beleid (en de voorwaarden die daar aan gekoppeld zijn), dan zijn er mogelijkheden om het te financieren.

3. Voor je Buurt

Niet lang daarna ben ik als projectleider aan de slag gegaan bij Voor je Buurt, een crowdfunding platform voor buurtinitiatieven. Deze stichting bevond zich onder de vleugels van Stichting Kennisland. Het idee van crowdfunding op buurtniveau sprak me erg aan omdat het impliceerde dat de buurt voortaan zelf kon bepalen of een initiatief een meerwaarde vormt. Na een maand of drie meldde de organisatie van de Buurtcamping zich.

De wereld waar ik mij toen in begaf heettekennisinstelling.

De blik op de Buurtcamping werd vooral gevormd door de vraag ‘is het bedrag dat ze willen vragen realistisch en op welke manier kan de campagne het beste worden vormgegeven’.

4. WE THE CITY

Bij Voor je Buurt heb ik uiteindelijk zes maanden gewerkt. In die periode heb ik ook een prijsvraag gewonnen met het project ‘Kunsthalte’. Dat vormde voor mij de aanleiding om een eigen bedrijf te starten, We the City, mensen zijn de stad. Een belangrijke pijler van We The City is dat de stad wordt beschouwt als een canvas dat spelenderwijs ingekleurd kan worden door ons allemaal.. samen. Ineens was er ruimte. Ruimte om concepten uit te werken die al die tijd bleven liggen wegens tijdgebrek. Een van die concepten was de Parkotheek. Basis van dit concept is een plek in het park waar je attributen kunt lenen waarmee het park gevierd kan worden als nooit tevoren. Ik bedacht daarbij ook dat het weleens iets zou kunnen zijn voor de Buurtcamping.

De wereld waar ik mij toen in begaf heetteeigen bedrijf.

De blik op de Buurtcamping werd vooral gevormd door enthousiasme en willen meedoen. Ik bedacht daarbij dat de Parkotheek een hele leuke toevoeging zou kunnen vormen voor de buurtcamping. Het werd uiteindelijk in samenwerking met Peerby, Tante Leens Parkotheek waar je onder andere een mega picknick kleed en een DIY fruitbomen pakket kon lenen. Daarnaast hadden we ook de flessenpost bezorgservice en de slaapliedjes express opgezet.

5. Conclusie

1 jaar, 1 project en 3 werelden vormde voor mij een leerzame reis. De reis voerde mij gevoelsmatig van systeemwereld naar leefwereld waardoor mijn blik op de Buurtcamping veranderde.

1.Eerst was ik vooral bezig met de vraag of het paste in het beleid

2.Vervolgens op welke manier de campagne vormgegeven moest worden

3.En uiteindelijk zag ik het vooral als een tof project waar ik persoonlijk iets aan wilde toevoegen.

Het afgelopen jaar zijn kaders verdwenen en kwam er een vrij gevoel voor terug. Het werd veel makkelijker om ruimte te maken voor mijn eigen idealen en ideeën. Anders dan voorheen vormen deze nu de grondstof waarmee ik voortaan het leven ga vieren.

Het afgelopen jaar heeft mij een paar belangrijke dingen geleerd:

a.Het is opmerkelijk om terug te kijken op de verschillende rollen die ik heb gespeeld en de verschillende blikken waarmee ik heb gekeken. Het heeft mij geleerd dat je heel veel dingennietziet. De rol die je speelt en de wereld waar je je op dat moment bevind slokt ruimte op. Ruimte die nodig is voor het vormen van eigen ideeën en idealen.

b.In mijn omgeving zie ik veel mensen die ontevreden zijn met hun baan, maar toch kiezen voor de zekerheid die deze hen geeft. Dat komt mede omdat de banen niet voor het oprapen liggen, een vast contract noodzakelijk is voor een hypotheek en ga zo maar door. Het is logisch om te kiezen voor zekerheid, maarnuis ook het moment om ‘op reis’ te gaan en je eigen wereld te vinden. Verantwoordelijkheden zullen alleen maar toenemen, dus omhels de onzekerheid, creëer ruimte voor je ideeën en idealen en neem kleine of grote stappen injouwrichting.

c.Daarbij vind ik dat werkgevers het makkelijker moeten maken om met behoud van je baan ervaring op te doen met ander werk en dat begint met het inzien van de meerwaarde die verschillende blikken hebben.

Tot slot, whatever you want to do, do it.. there’s only so many tomorrows!

Jesse Jorg, We the city
Deze column is uitgesproken als keynotespeech op de YURPS-competentiedag 2013

Aanmelden YURPS-netwerk

  • Je wilt graag van elkaar leren en jezelf ontwikkelen;
  • Je bent onder de 35 jaar;
  • Je bent werkzaam bij een partner van Platform31.

Aanmelden is heel makkelijk. Stuur een mail met je naam en werkgever naar yurps@platform31.nl o.v.v. ‘aanmelden YURPS’.