Platform31 kennis en netwerk organisatie voor stad land en regio - wonen social ruimte economie

Infographics: begrijpen door te kijken

John Verhoeven

John Verhoeven Echt Mooij fotografie.v-3457 John Verhoeven is content strateeg en veelgevraagd trainer van communicatie-professionals en onderzoekers, onder meer in de toepassing van Infographics in communicatie.

Bron foto: Arnaud Mooij 

7 juli 2016

Iedereen wil een verhaal kwijt. Maar wie luistert er nog? Dat is geen onwil, hoor. Iedereen wordt overspoeld door informatie, iedereen wil wat van je. Communiceren is een vak. Het selecteren van de juiste informatie en het wegfilteren van al die ruis is eigenlijk ook een vak geworden. Alleen: dat leren we nergens. Mensen sluiten zich af, en zodoende missen ze nogal wat. Vaak geen probleem, maar het kan een serieus probleem worden als het om werkelijk belangrijke zaken gaat. Stedelijke vernieuwing, woonomgeving, maatschappelijk klimaat, je eigen leefwereld: belangrijke zaken voor iedere burger. Hoe bereik je die, op de goede momenten, met de juiste informatie, op een prettige manier?

Mensen zijn beeld-denkers. We begrijpen de dingen beter als ze zijn ‘verbeeld’. Omdat onze hersenen zo zijn gebouwd: we vertalen razendsnel beeld naar informatie. We begrijpen visuele informatie beter en sneller, we onthouden het beter, en we kunnen veel meer informatie ‘aan’. Goed om te weten, juist als het gaat om de minder cognitieve medemens, zoals ouderen, lager opgeleiden, anderstaligen en laaggeletterden.

‘Visual content’ is de sleutel in het bereik van diverse doelgroepen. Divers in vaardigheden, maar ook in de mate van belangstelling voor jouw verhaal. Sorry, nee, infographics zijn geen ‘mooie plaatjes’ bij een boel tekst. Een goede infographic helpt de lezer bij het sneller en beter begrijpen van ingewikkelde zaken.

Wat moet er in? Cijfers mogen, maar hoeven niet. Om te beginnen kijk je naar je content: dat rapport, onderzoek, verslag, die lijst van aanbevelingen. Kun je een samenvatting maken van de belangrijkste elementen? Kun je een proces laten zien (‘van idee naar besluit’)? Een stappenplan? Checklist? Een tijdlijn (‘de totstandkoming van …’)? Een lijst met tips? Advies aan de burger? (‘Wat moet ik doen om in aanmerking te komen voor…’). Of een vergelijking tussen A en B (wijken, huizen, mensen)? Of een opsplitsing van het geheel in kleine stukjes (‘dit doen we met uw belastinggeld!’). Dit alles leent zich voor een mooie heldere infographic. Een die het verhaal interessanter maakt, beter te behappen, prikkelender en nieuwsgierig-makend.

Hoe doe je dat? Begin bij het begin. Welk doel streef je na? Transparantie? Adviseren? Gedragsverandering? En dan: hoe fileer je de content en welke elementen ga je visualiseren en hoeveel tekst is dit? Ga dan lekker schetsen met papier en kleurpotlood, alleen of met collega’s. Zoek naar een ordening: een begin, een midden, een eind. Denk in hoofd- en bijzaken. Een sterke kop: welk probleem ga je oplossen? Kies grafieken die je verhaal ‘helpen’, en maak het zo simpel mogelijk. Niet interactief, liefst ‘low-tech’. Zodat het overal ‘werkt’, en de infographic ook op social media zijn verhaal doet.

John Verhoeven Echt Mooij fotografie.v-3457 John Verhoeven is content strateeg en veelgevraagd trainer van communicatie-professionals en onderzoekers, onder meer in de toepassing van Infographics in communicatie.

www.johnverhoeven.com

www.inspiring-data.com


Bron foto: Arnaud Mooij


Aanmelden YURPS-netwerk

  • Je wilt graag van elkaar leren en jezelf ontwikkelen;
  • Je bent onder de 35 jaar;
  • Je bent werkzaam bij een partner van Platform31.

Aanmelden is heel makkelijk. Stuur een mail met je naam en werkgever naar yurps@platform31.nl o.v.v. ‘aanmelden YURPS’.