Platform31 kennis en netwerk organisatie voor stad land en regio - wonen social ruimte economie

Herontdekken en revivalnynke schaaf Nynke Schaaf

Nynke werkt als projectmanager bij de gemeente Rotterdam en is oprichter van kantelaar.org
Posted November 25,2013 by Nynke Schaaf


Keynotespeech YURPS-competentiedag over herontdekken en revival. In de lacunes die ontstaan kunnen frisdenkers in energie, zorg, mobiliteit, beheer, geld, media, bouw en voedsel aan de slag.

Herontdekken
Is absoluut geen jaren 50 woord, daar deden ze alleen ontdekkingen en uitvindingen. Een raket naar de maan sturen met een hond erin was nooit eerder gedaan het was een staaltje van hoogstaand techniek. Heruitvinden is echter onlosmakelijk verbonden met het teruggaan naar een bron. Met herbezinnen en hervinden van wie wij eigenlijk nog zijn. Historici zeggem ook dat een stad altijd weer terug plooit naar historische kernen, dat zien we bijvoorbeeld terug op de Kaap waar vroeger genoeg vertier zat tussen artiesten hoeren zeemannen en gokkers. Zulke kernen blijven intact, hoezo is dat? Hoe doen we dat? Dat heeft o.a. te maken met ons historisch bewustzijn en onbewustzijn daar dragen wij dus allemaal stukjes van mee en samen herbouwen we dat dan weer. Het voelt een beetje zoals mieren werken, denk aan de mierencollonie van Daan Roosengaarde bij Zomergasten. Is het niet een gerusttellende gedachte te zien hoe deze super kleine beestjes waar er trouwens echt heel veel van zijn, gezamenlijk waanzinnige architectonische huizen kunnen maken met gangen die zo geometrisch op elkaar staan dat het doet denken aan de gulden snede waar Leonardo da Vinci ons al op heeft gewezen. Bizar toch.maar ook fijn, er is iets dat groter is dan ik. De som van wij.


Revival
De afgelopen jaren zien we steeds meer revival en feel good om ons heen Vintage is hip eigen houtvuren maken brengt je lekker terug naar de natuur Blokhutten en lekker wroeten in de aarde. Stadsboeren stadslandbouw maar ook social dancing het zetten van tribals en interesse in oude foto s oude ambachten en oude volksverhalen. Alsof we terug willen naar onze kern. Onze oervoorouders. Die ook zelfvoorzienend waren als stam of tribe. Dus met onze eigen verbouwde groenten, eigen energie-opwekking en het leren breien of het dieren houden voor de slacht. Denk aan de twee varkens op Katendrecht die inmiddels geslacht zijn. Die worden gevoed door de buurt en dit het sociale binding versterkt in de buurt het innemen van de publieke ruimte.


MKB doet ook mee
Het heruitvinden is allang niet meer voorbehouden aan de elite, het gaat om ieder beroep, ook de middenstanders, die vroeger de deur open draaiden en de hele dag achter de toonbank stonden en in de avond hun winkel weer dicht deden. Als we in crisis toch terug moeten naar de vitale economie investeer dan in hen, check bijvoorbeeld het oude beroep van slager. Wat getransformeerd is naar de vegaetarische slager dat is humor toch? En heruitvinden. MKB die de slag met internet weet te maken zoals shops in shops of pop up stores. Of juist overleven door een goede service en kwaliteitsproducten.

Blijstroom en Creatief beheer
In tijden van overgang botst het nieuwe met het oude. Er zijn genoeg voorbeelden van nieuwe initiatieven die tegen oude regelgeving aan lopen. In alle gevallen heeft het bestaande systeem moeite met de veranderende rol van de burger. De burger transformeert van consument naar producent en voor deze nieuwe rol is nog geen ruimte in de ‘oude’ regelgeving. Vaak worden nieuwe initiatieven bekeken door een ouderwetse bril. Ik vind het onfatsoenlijk dat we burgers belasting opleggen die zonnestroom produceren en tegelijkertijd aan die burger vragen extra te betalen voor grote regimespelers. Ik vind het vreemd dat de producten van ver goedkoper zijn dan de lokale producten die ik hier bij Marqt koop. Ik denk dat we aan een fundamentele herziening van onze wet en regelgeving en onze belastingen toe zijn. Er moet weer meer ruimte komen voor bottom up initiatieven en  we moeten weer starten met het stimuleren van de lokale economie.


Burocratie
Het oude systeem is kostbaar door de overhead, controle en anonimiteit. Het voegt geen waarde toe, het systeem is een doel op zich geworden. Met nog meer burocratie, minder ‘outcome’ en dus economische schade tot gevolg. Kantelaars werken over grenzen en door organisaties heen. Zo wordt binnen en buiten aan elkaar gekoppeld en wordt de vitale economie weer bereikt. In deze lacune die dan ontstaat  kunnen dwarsdenkers, frisdenkers en kantelaars  in energie, zorg, mobiliteit, beheer, geld, media, bouw en voedsel terecht. Kennen jullie ook de nieuwe munteenheden in Rotterdam? de dam en de zuiderling? Ik ben jaren actief geweest met het verminderen van regeldruk voor burgers, bedrijven en professionals. Alle afgesproken targets werden onder mijn regie gehaald, maar het kwam nooit tot een wezenlijke verandering tussen burgers en de politiek. De crisis zorgt ervoor dat burgers zelf gaan nadenken over nieuwe manieren van consumeren en delen.  Juist die initiatieven zorgen er voor dat de politiek de bestaande wet- en regelgeving hereikt op een nieuwe, circulaire economie.

Nynke Schaaf, oprichter van kantelaar.org en werkzaam bij de gemeente Rotterdam bij Ruimtelijke Economische Ontwikkeling. volg @kantelaars via twitter.

Deze column is als keynotespeech uitgesproken op de YURPS-competentiedag 2013

Aanmelden YURPS-netwerk

  • Je wilt graag van elkaar leren en jezelf ontwikkelen;
  • Je bent onder de 35 jaar;
  • Je bent werkzaam bij een partner van Platform31.

Aanmelden is heel makkelijk. Stuur een mail met je naam en werkgever naar yurps@platform31.nl o.v.v. ‘aanmelden YURPS’.