Platform31 kennis en netwerk organisatie voor stad land en regio - wonen social ruimte economie

GOOS & GONS

en het masterplan nieuwe stijl

Stijn Kuipers - juli 2015 - Urhahn


Stijn Kuipers Urhahn 100x108 Stijn is een jonge ontwerper met veel affiniteit voor de strategische kant van het vak. Zijn kracht ligt bij projecten met een analytische, onderzoekmatige dimensie. Hij kan als geen ander complexe opgaven omzetten in heldere, leesbare kaarten en beelden. Bij voorkeur werkt hij ook met nieuwe verbeeldings- en communicatie-instrumenten zoals project-websites of blogs.


De nieuwste aanwinst onder afkortingen deed ik op in de gemeente Zeist, waar ik samen met mede-Yurp Sterre een workshop gaf over GONS. Het bleek dat dit de verzamelterm is voor alles wat met nieuwe vormen van gebiedsontwikkeling te maken heeft: Gebieds Ontwikkeling Nieuwe Stijl. GONS.

GONS is niet in een zin te vangen; het blijkt meer een verzamelterm van alles wat we nu anders doen dan vroeger. Het is echter niet zo zwart wit als het lijkt. In de praktijk merken we dat GOOS (Gebieds Ontwikkeling Oude Stijl) nog steeds een grote rol speelt. We bouwen voort op relicten uit het verleden die GOOS ons heeft nagelaten. Een boekwaarde; oude stedenbouwkundige randvoorwaarden; half uitgevoerde plannen; verworven grond en vastgoed zonder bestemming: GONS moet daarmee om zien te gaan. Veel nieuwe plannen zijn dan ook mutaties van bijvoorbeeld een oud masterplan: een masterplan nieuwe stijl. Dit geldt ook voor de manier van werken van bijvoorbeeld een gemeente: in tijden van onzekerheid neigt men terug te vallen op bekende en bewezen processen. Dit remt innovatie en experiment. Wij waren in Zeist om te inspireren tot andere manieren van denken en werken.

Aan de hand van een lijst initiatieven en enkele locaties hebben we verkend hoe initiatieven kunnen bijdragen aan gebiedsdoelen. Hoe ga je hier als gemeente mee om? Faciliteren betekent niet achterover leunen, maar goed kijken waarom een initiatief wel of niet in een gebied past, ondersteunen of misschien jezelf uitnodigen! En wat voor plan maak je daar nu eigenlijk bij? We kwamen tot interessante oplossingen, en het traditionele masterplan zat daar niet tussen. Denk aan een wijkregisseur of regiegroep, die initiatieven beoordeelt en naar de juiste plek begeleidt. Of het opstellen van een gebiedsprofiel, waarbij de ambities leidend zijn voor het toelaten en aantrekken van initiatieven. Investeringen kunnen plaats vinden als ze een katalyserende functie hebben: tactische investeringen die nieuwe partijen verleiden om ook mee te gaan doen. Dát is het nieuwe instrumentarium van gebiedsontwikkeling!

Het is als jonge professional zeer uitdagend om als jongste in de zaal een expertrol te vervullen en een volledige workshop te leiden. Het is daarbij goed om te bedenken dat je als Jonge Hond een verfrissende en inspirerende rol kunt hebben. Je kunt een oudere generatie inspireren tot anders denken, maar andersom kun je veel leren van de praktijkervaring uit de zaal. Op het moment dat die rollen helder zijn gaat een workshop bijna vanzelf!Aanmelden YURPS-netwerk

  • Je wilt graag van elkaar leren en jezelf ontwikkelen;
  • Je bent onder de 35 jaar;
  • Je bent werkzaam bij een partner van Platform31.

Aanmelden is heel makkelijk. Stuur een mail met je naam en werkgever naar yurps@platform31.nl o.v.v. ‘aanmelden YURPS’.