Platform31 kennis en netwerk organisatie voor stad land en regio - wonen social ruimte economie

Agenda Stad

nynke schaaf Nynke Schaaf

Herontdekken
Nynke werkt als projectmanager bij de gemeente Rotterdam en is oprichter van kantelaar.org
Posted June 05,2014 by Nynke Schaaf“De stad faciliteert ontmoetingen tussen mensen en bestaat uit een fijnmazig netwerk van verschillende soorten interactiemilieu’s”. Die zin beslaat een groot deel van onze oogst van de werksessie  Agenda Stad in het Huis van Utrecht van afgelopen week onder leiding van de Argumentenfabriek.  Ik plak er naast mensen, graag nog ‘dieren en dingen’ bij, om de stad helemaal inclusief te maken.  De kleinere spelers inderdaad. Want de stad moet namelijk niet alleen ‘triple-helix- samenwerkingen’ aangaan met kennisinstellingen en grotere  gevestigde bedrijven of overheden maar vooral ook met de kleinere spelers.  Mensen, dieren, dingen. Vaak interessante eenlingen en radicale vernieuwers. In een stadsmilieu vaak te vinden op markante plekken!

Jan Rotmans schreef een ode aan deze Nieuwe  Orde, (in navolging van Steve Jobs),  wat ik voor deze gelegenheid weer iets heb omgebogen naar een lofzang op de stad :“Op degenen die het anders zien. Die niet gek zijn op regeltjes en geen respect hebben voor de stand van zaken. Je kunt ze napraten, tegenspreken, ophemelen of omlaaghalen. Het enige wat je niet kunt is om ze heen. Want zij brengen verandering, brengen de Stad verder. En waar sommige mensen malloten zien, zien wij genieën. Omdat de mensen die gek genoeg zijn om te denken dat ze de Stad kunnen veranderen, degenen zijn die het doen.”

Organisch stadsmanagement, oftewel: Open Source Development voor de stad
Natuurlijk wisten we dat onbewust al  lang. Dankzij leeg rakende geldpotjes en het kantelende denken over een circulaire samenleving begint de boel nu eindelijk te schuiven. Het gaat om Kantelaars, Friskijkers en Dwarsdenkers, die  zich verbonden voelen met de planeet. Het zijn mensen, dieren en dingen waarbij geldt dat een utopie gewoon is dat wat nog niet is geprobeerd.  Zoals paddestoelenkweker Rotterzwam en Kromme groentesoep fabriek Kromkrommer, beiden geboren op die gekke desolate plek Tropicana.  Andere markante plekken in de stad waar inclusieve bewegingen zijn waar te nemen: TOPFLOOR op de Veldacademie/Creatief Beheer en de ImpactHUB Rotterdam. Evenwicht tussen economie en ecologie. Zij laten zien dat het mogelijk is. De kwantummechanica zegt over de omgeving van de mens het volgende: “Those trees are your lungs. The earth  recylces as  your  body. The rivers recycle as your  circulation. The air is your breath. So what did we call the  enviroment?” (Deepak Chopra Physical Healing, Emotional Well Beeing.)


Uil in regenpijp, fotograaf onbekend

Maar we kunnen er natuurlijk ook wat minder moeilijk over doen, door het fenomeen gewoon te verklaren vanuit het Rotterdams: “De omgeving van de mens is de medemens” (Jules Deelder) .

Nynke Schaaf is Theaterwetenschapper en werkt als stadsmaker bij Stadsontwikkeling Rotterdam. Daarnaast verzamelt zij radicale vernieuwers en interessante eenlingen via www.kantelaar.org en is zij lid van de YURPS-denktank en Werkgroep Heroriëntering Publieke Zaak. Eerder werkte Nynke aan het verminderen van regeldruk bij de overheid. Nynke schoof aan bij de Agenda stad vanuit het YURPS-makelpunt. De Agenda Stad wordt door Platform31 begeleidt in opdracht van het ministerie van BZK.Aanmelden YURPS-netwerk

  • Je wilt graag van elkaar leren en jezelf ontwikkelen;
  • Je bent onder de 35 jaar;
  • Je bent werkzaam bij een partner van Platform31.

Aanmelden is heel makkelijk. Stuur een mail met je naam en werkgever naar yurps@platform31.nl o.v.v. ‘aanmelden YURPS’.