Platform31 kennis en netwerk organisatie voor stad land en regio - wonen social ruimte economie

Zomerexcursie: Transformerende wijken vol potentie

Katendrecht en Afrikaanderwijk

Wil jij weten wat grote stedelijke veranderingen doen met wijken en vooral met de mensen die er wonen en werken? Kom dan naar de zomerexcursie op 3 juli. Het Institute for Housing and Urban Development Studies (IHS) en Yurps nemen je mee naar de wijken Katendrecht en Afrikaanderwijk in Rotterdam. Begin het zomerreces met een flinke dosis inspiratie en meld je aan!

Tijdens de excursie ontdek je of de recente ontwikkelingen op Katendrecht invloed hebben op de aangrenzende Afrikaanderwijk. Denk aan nieuwe hoogbouw, gentrificatie en het verdwijnen van sociale huurwoningen. Welke rol spelen de buurtbewoners (oorspronkelijk vs. nieuw), het lokale erfgoed en verhalen? Hoe gaan de wijken mee in de ambities van de gemeente Rotterdam met betrekking tot duurzaamheid en de ontwikkeling van Rotterdam Zuid?

Wat gaan we doen?

Op woensdag 3 juli ontvangt stadsgeograaf Els Desmet ons in Verhalenhuis Belvédère op Katendrecht. Het Verhalenhuis is het eerste huis voor immaterieel Erfgoed in Nederland. Het Verhalenhuis maakt mensen en gemeenschappen in de hedendaagse stad zichtbaar met kunst, cultuur en (persoonlijke) verhalen. Daarna lopen we met een lokale gids door Katendrecht naar de aangrenzende Afrikaanderwijk. Deze voormalige havenarbeiderswijk stond lange tijd bekend als een van de armste wijken van Nederland, maar dankzij verschillende culturele initiatieven en projecten voor lokaal ondernemerschap lijkt het tij te keren. Sabine Maertens van de Afrikaanderwijk Coöperatie vertelt ons hier meer over. We sluiten de dag af met een borrel in het Gemaal op Zuid, een voormalig pompstation dat nu de thuishaven van de Afrikaanderwijk Coöperatie is. In het Gemaal is op dat moment ook de vierde editie van All you can Art aan de gang, een kunstproject van de Kunsthal Rotterdam en Instituto Buena Bista Curaçao.

Ben jij erbij?

Begin het zomerreces met een flinke dosis inspiratie en meld je aan voor de excursie!

Aanmelden

Map for Verhalenhuis Belvédère, Rechthuislaan 1, Rotterdam

Zomerexcursie: Transformerende wijken vol potentie

Katendrecht en Afrikaanderwijk

Wat doen grote stedelijke veranderingen met wijken en vooral met de mensen die er wonen en werken? Tijdens de zomerexcursie nemen IHS (Institute for Housing and Urban Development Studies) en YURPS je mee naar de wijken Katendrecht en Afrikaanderwijk in Rotterdam. Meld je aan en laat je inspireren! Lees meer