Platform31 kennis en netwerk organisatie voor stad land en regio - wonen social ruimte economie

Doe mee aan de monumenten kennisdag!

Themadag ontwikkelingen in historische binnensteden


De binnenstad verandert. Winkels en kantoren staan leeg of worden herbestemd tot woningen of horeca, of in combinaties van verschillende functies. Wat betekent dit voor het cultureel erfgoed in de binnensteden? Moeten bestemmingsplannen en regels aangepast worden? Welke expertise heb je nodig?

De Federatie Grote Monumentengemeenten organiseert op vrijdag 20 november een themadag over dit onderwerp. Het netwerk heeft een afwisselend programma samengesteld met lezingen en interactieve sessies over de omgang met cultureel erfgoed.

Voel jij je vanuit jouw werkveld uitgedaagd om te helpen nadenken over de zorg voor het cultureel erfgoed in onze binnensteden? Heb je ideeën welke oplossingen er zijn voor leegstaande monumenten en hun veranderende bestemmingen?

Je hoeft zelf niet actief te zijn in het werkveld van cultureel erfgoed, op de themadag is expertise uit andere vakgebieden (economisch, sociaal, ontwerpend etc) meer dan welkom!


Aanmelden voor de themadag

Ben je jonger dan 35 jaar, meld je dan uiterlijk 1 november aan bij Hilda Kooistra, hilda.kooistra@platform31.nl voor kosteloze deelname aan de themadag. Vermeld bij je aanmelding waar je werkt en je functie.

Het definitieve programma wordt begin november bekend gemaakt.


Wat verwachten we van je?

Actieve inbreng in de workshops in de middag. Wat dat precies inhoudt komt in een voorbereidend overleg op donderdag 5 november om 19:30 aan de orde (locatie n.t.b.). Daar ontmoet je ook alvast de andere YURPS die zich aangemeld hebben. Teun van den Ende, werkzaam bij het College van Rijksadviseurs en oprichter van Platform VOER, geeft in dit voorbereidend overleg een inleiding over de rol van erfgoed in de binnenstad en benoemt daarbij de actuele uitdagingen die er zijn.


Achtergrond

Wat verandert er precies in onze binnensteden? Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft een methodiek ontwikkeld die binnensteden indeelt in 5 categorieën van bruisend tot krimpende binnensteden. Op de themadag zal David Evers van het PBL, auteur van de publicatie ‘Veerkrachtige binnensteden’, toelichten wat dit betekent voor monumenten in binnensteden.

De Federatie Grote Monumentengemeenten is een netwerkorganisatie die met anderen actief wil werken aan een professionele en eigentijdse instandhouding van cultuurhistorisch erfgoed, vanuit de dagelijkse praktijk van de gemeentelijke overheid.
Aanmelden YURPS-netwerk

  • Je wilt graag van elkaar leren en jezelf ontwikkelen;
  • Je bent onder de 35 jaar;
  • Je bent werkzaam bij een partner van Platform31.

Aanmelden is heel makkelijk. Stuur een mail met je naam en werkgever naar yurps@platform31.nl o.v.v. ‘aanmelden YURPS’.

historische-binnensteden-1444053100

Praktische informatie


Datum: 20 november 2015
Van 10:00 tot 17:00 uur

Waar: Lutherse Kerk, Utrecht