Platform31 kennis en netwerk organisatie voor stad land en regio - wonen social ruimte economie

YURPS onderweg

De geografische bril

14 november 2017

Het is vroeg en het oude stadspark dampt en ruikt naar nieuwe kansen. Ik loop naar de yoga en onderweg mijmer ik wat. Terwijl ik langs decennia oude bomen loop die vredig over het park en water buigen, bedenk ik me hoe het is om in Utrecht te wonen. Door mijn geografische bril ontstaat er in m’n hoofd een voortdurende stroom van honderden vragen. Die vragen blijven komen, ook als ik met vrienden een biertje doe, op de fiets zit of ruzie maak met de ov-poortjes van de NS. Wat ik zie, voel, hoor en ruik, drukt op schakelaars naar kleine lampjes in mijn hersenen die op hun beurt weer dwarsverbanden leggen en vragen oproepen.

Het moge duidelijk zijn, als geograaf kan ik geen straat meer inlopen of ik heb de meest uiteenlopende synopsissen bedacht voor onderzoeken die in meer of mindere mate relevant zullen zijn. Ik ben dankbaar dat mijn brein bereid is om mij zo te vermaken en het is tevens relevant in mijn werk bij Areaal Advies. Als stedelijk geograaf leg ik met gemak verbindingen tussen theorie en praktijk, tussen mogelijkheden en opgaven en ik zie niet alleen de uiterlijkheden van een plek, ik verbind hieraan meteen ook de geschiedenis van het gebied en de invloed van stakeholders, beleid en gebruikers. Zo’n analyse ziet eruit als een enorm web in 4D; tijd, ruimte, onderzoek, sleutelfiguren en natuurlijk de invloed van de ruimtelijke ontwikkeling, beleid, maatschappelijke en ruimtelijke opgaven en mogelijkheden krijgen hierin allemaal een plek. Met plezier kauw ik op ingewikkelde casussen in de ruimtelijke ordening. Er is nog een hoop te ontdekken.

Vanuit mijn overtuiging dat de mooiste ideeën en kansen ontstaan uit kennisuitwisseling, transparantie en verbinding, werk ik als geograaf graag mee aan de ruimtelijke ontwikkeling van dorpen en steden. Mijn geografische bril en analytisch vermogen helpen mij om met gedegen onderzoek en advies de wereld een stukje mooier te maken. Als adviseur bij Areaal Advies ben ik trots dat ik die bijdrage kan en mag leveren.

Sterre Hijlkema, Areaal Advies

Aanmelden YURPS-netwerk

  • Je wilt graag van elkaar leren en jezelf ontwikkelen;
  • Je bent onder de 35 jaar;
  • Je bent werkzaam bij een partner van Platform31.

Aanmelden is heel makkelijk. Stuur een mail met je naam en werkgever naar yurps@platform31.nl o.v.v. ‘aanmelden YURPS’.

YURPS onderweg

YURPS onderweg is de rubriek van de jonge generatie stedelijke en regionale professionals. Zij geven met smartphone-foto en tekst een statement over het werken aan stad en regio.

Wil je ook kopij aandragen?
Klik hier voor meer informatie over YURPS onderweg [pdf]