Platform31 kennis en netwerk organisatie voor stad land en regio - wonen social ruimte economie

YURPS onderweg

De fietsende wegwerpmaatschappij

21 september 2017

Eigenlijk is de fietser gewoon een consumerende vervuiler. Met de jaren heb ik steeds anders gedacht over de fietser. Als milieubewust, gezond en actief, fietsen als mobiliteit en beweging. Zo heb ik bijvoorbeeld tijdens mijn masterthesis onderzoek gedaan naar fietsbeleving, de ervaring tijdens het fietsen en hoe deze invloed heeft op perceptie van afstand en tijd. Sinds ik woonachtig ben in de binnenstad van Utrecht is dit omgeslagen.

Is dit een harde uitspraak? Ja! Sinds ik verhuisd ben, ben ik mij van het concept ‘wegwerpfiets’ nog meer bewust geworden dan ooit tevoren. Een tijd terug had ik de hobby om fietsen te adopteren die waren gedumpt door anderen of afgeschreven door vrienden. Die knapte ik op voor eigen gebruik, gefascineerd over het feit dat men soms liever een nieuwe fiets regelt dan een bandje plakt.

Nu ik in de binnenstad woon, zie ik de voortgaande dump van fietsen in het straatbeeld. In mijn straat, grenzend aan een bekende uitgaansstraat in het universiteitskwartier, komt dagelijks een nieuwe fiets terecht die wordt achtergelaten door de eigenaar. Verloren na een dronk? Een klein mankement? De reden is niet altijd zichtbaar.

Drie maanden mogen de fietsen zich van de gemeente in mijn straat opstapelen, een nauwe straat met weinig plek voor fietsen. Het gevolg is dat alle fietsen worden behandeld als onhandig, in de weg staand afval. Zo belanden soms ze op de weg, waar een auto er overheen rijdt en je de fiets kan weggooien, of ze worden weg gesmeten om een andere fiets te bereiken. Na de 3 maanden komt de gemeente weer met een opruimactie, alle loze fietsen worden naar een opslag gebracht, om vervolgens niet opgehaald te worden (het waren immers al weesfietsen). Dan kunnen handelaren deze fietsen opkopen zodat de cirkel weer kan beginnen.

Soms redden ze deze periode van drie maanden niet en zijn ze terecht gekomen in de cirkel van fietsendiefstal. Verkocht voor een prikkie, gezien men deze goedkope fietsen wil blijven kopen om voorgaande gesloopte/gejatte/door gemeente verwijderde fiets te wreken. Daarrdoor blijft jatten een rendabel beroep.

Ondertussen zijn zowel mijn vriend als ik al 3 fietsen verder; kapot of gestolen. ‘The bicycle cycle’ is vooral een dure grap. Zo ben ik zelf een fietsverbruiker.

Meike Schutte, Woonstad Rotterdam

Aanmelden YURPS-netwerk

  • Je wilt graag van elkaar leren en jezelf ontwikkelen;
  • Je bent onder de 35 jaar;
  • Je bent werkzaam bij een partner van Platform31.

Aanmelden is heel makkelijk. Stuur een mail met je naam en werkgever naar yurks@platform31.nl o.v.v. ‘aanmelden YURPS’.

YURPS onderweg

YURPS onderweg is de rubriek van de jonge generatie stedelijke en regionale professionals. Zij geven met smartphone-foto en tekst een statement over het werken aan stad en regio.

Wil je ook kopij aandragen?
Klik hier voor meer informatie over YURPS onderweg [pdf]