Platform31 kennis en netwerk organisatie voor stad land en regio - wonen social ruimte economie

YURPS onderweg

Participatie als middel of als doel?

22 juni 2017

Er komen veel zaken kijken bij het werken aan de leefomgeving van mensen. Ik werk nu twee jaar bij een woningcorporatie en heb gemerkt dat er wel eens op verschillende manieren naar projecten gekeken wordt. Voor ‘ons’ is het werk, voor de bewoners hun leven/huis. Wanneer we hier recht aan willen doen en het gesprek met bewoners zoeken, wordt al snel de term bewonersparticipatie in de mond genomen. Maar wat is dat nu eigenlijk? En waar is het goed voor? Net zoals professionals verschillende mensen, met verschillende ideeën en karakters zijn, geldt dit ook voor bewoners. Een eenduidige ‘participatiemanier’ is dus uitgesloten. Want niet alle bewoners zitten op participatie te wachten. Maar als ze dat wel doen, valt er een hoop te halen.

In onze studentencomplexen hebben onze bewoners veel ruimte gekregen (en genomen) om middels zelfbeheer zo veel mogelijk zaken in hun woongebouw te regelen; eenvoudige klusjes om de onderhoudskosten te drukken, activiteiten om de leefbaarheid te vergroten, middelen om een dakterras in te richten, et cetera. Voortdurend met elkaar in gesprek zijn is hierbij voorwaardelijk, want dat bestendigt de relatie. En dat werpt zijn vruchten af. De betrokkenheid stijgt, eigenaarschap ontwikkelt zich en woonplezier neemt toe. Maar ook als het niet lekker loopt, is het belangrijk om het gesprek aan te blijven gaan. Weten wat er speelt bij bewoners en een luisterend oor bieden, kan in veel gevallen een hoop voorkomen. Je komt er al snel achter dat bewoners een belangrijke partner kunnen zijn om ervoor te zorgen dat een – voor ons – mooi eindproduct/resultaat, ook daadwerkelijk een mooi onderdeel van het leven van de bewoners wordt. Uiteindelijk hebben we namelijk vaak hetzelfde doel, en dat is een zo aangenaam mogelijke woon-/leefomgeving te bieden.

Martijn Deijl, Woonstad Rotterdam

  • Foto van de aanpak van een binnenterrein die naar aanleiding van gesprek met bewoners opnieuw is ingericht.

Contact

Suzanne Bleijenberg

Suzanne Bleijenberg

Junior projectleider

06 23 01 27 93

Aanmelden YURPS netwerk

  • Je wilt graag van elkaar leren en jezelf ontwikkelen;
  • Je bent onder de 35 jaar;
  • Je bent werkzaam bij een partner van Platform31.

Aanmelden is heel makkelijk. Stuur een mail met je naam en werkgever naar YURPS@platform31.nl o.v.v. ‘aanmelden YURPS’.

YURPS onderweg

YURPS onderweg is de rubriek van de jonge generatie stedelijke en regionale professionals. Zij geven met smartphone-foto en tekst een statement over het werken aan stad en regio.

Wil je ook kopij aandragen?
Klik hier voor meer informatie over YURPS onderweg [pdf]